top of page

TERAPIA PRIN JOC DE NISIP A DOREI KALFF

Sandplay Therapy a fost fondată de Dora M. Kalff, care s-a pregatit cu Carl Gustav Jung, dar a fost, de asemenea, inn preajma lui Lowenfeld și ceva timp a lucrat alaturi de Winnicott.

Dora Kalff a fost prima din comunitatea jungiană care a lucrat cu copiii, aflată în căutarea unei metode adecvate Kalff a preluat elementele centrale ale „World technic” a lui Lowenfeld și a combinat-o cu un model jungian, coerent, de interpretăre a simbolului; o rădăcină suplimentară poate fi găsită în Tradiții contemplative orientale, care se concentrează pe oferirea de spațiu, safe, pentru producera actelor creative spontane în procesele de vindecare.  După cum Jung a fost primul care a folosit tehnici creative în psihoterapie, de ex. pictura, acesta a deschis calea pentru dezvoltarea Sandplay. În viziunea lui Jung, inconștientul conține forţe constructive. Jung vede inconștientul ca un conținut, nu doar ca o sferă personală, ci și o parte colectivă care conține arhetipuri, structuri psihologice universale care influențează formarea personalitatii.


Elementele arhetipale vin în minte pe cale de simboluri care conțin informații condensate și pot fi folosite ca elemente constructive în procesul de terapie. Inconștientul este văzut ca o poziție utilă care sprijină conștiința eului în integrarea părți disparate ale psihicului.

Inconștientul în acest proces produce simboluri și le prezintă conștiinței eului prin intermediul viselor, fanteziilor și actelor creative spontane. Prin urmare, in tearapie, sunt folosite diferite tipuri de metode creative pentru a da posibilitatea inconștientului de a se exprima, de a scoate în lumină conținuturile nevăzute, neștiute.

Utilizarea Sandplay este un mod de a permite clientului să exprime materialul inconștient. Abordarea lui Kalff a fost foarte asemănătoare celei a lui Lowenfeld în acea privește considerarea interpretării ca fiind neimportantă, și ca urmare, adesea nu există nicio interpretare a procesului de joc sau ale simbolurilor sale. Sandplay subliniază calitățile spontane și dinamice ale experienței creative în sine. Oferă un recipient pentru “non-verbal”, pentru neexprimat și ppentru expresia simbolică a lumii interioare a clientului care se produce în procesul de joc, în ceea ce Kalff numea „spațiul liber și protejat” care, de asemenea include relaţia terapeutică. Terapeutul ia o atitudine foarte deschisă și nondirectivă, el este prezent fără să judece sau să interpreteze, în timp ce clientul este liber să creeze orice dorește.

Kit Miniaturi Cabinet Individual de Psihologie Andrei Alin
bottom of page